The GNU Bourne-Again SHell

                                       The GNU Bourne-Again SHell
http://www.gnu.org/graphics/gnu-head-sm.jpg


Съдържание


Въвеждане

Bash е GNU проекта Bourne Again черупки, пълна изпълнението на IEEE POSIX и Open Group черупка спецификация с интерактивна редакция на командния ред, контрол на работата на архитектури, които го подкрепят, CSH-подобни функции като история смяна и разширяване презрамки, и уби други функции. Тук е кратък списък на някои от функциите, налични в Баш.

За повече информация относно характеристиките на Bash, които са нови за този тип черупка, вижте Ръководството за справка . Има и голям Unix стил мъж страница . Мъжът страница е напълно ясно описание на възможностите на шел интерпретатора.

Bash е свободен софтуер, разпространяван при условията на GNU General Public License, версия 3 .

Някои често задавани въпроси намират отговор в FAQ .

Текущ статус

Текущата версия на Баш е Баш-4.2 . ( GPG подпис ).

Файл за изтегляне катран на текущата версия с всички официални прилагани петна е на разположение от савана .

Вижте README файл за повече информация.

The NEWS файл лаконично изброява новите функции в Баш-4.2.

Наличност

Текущата версия на Баш е на разположение от ftp.cwru.edu . Това разпределение файл включва форматирани на копия от документацията.

Тези файлове са подписани с моя ключ GPG .

Съществуват известен брой на файлове, предлагани за FTP от ftp.cwru.edu .

Bash е винаги на разположение на капитана GNU FTP сайт и много огледала.

Всички кръпки за настоящата версия са на разположение тук .

Файл за изтегляне катран на текущата версия с всички официални прилагани петна е на разположение от савана .

Предишните версии Баш са на разположение на ftp://ftp.gnu.org/gnu/bash .

Bash е стандартната обвивка на GNU / Linux системи, повечето от които се използват Баш-4.0 или Баш-4.1. Bash-4.1 е включена като част от FreeBSD портове за събиране, на OpenBSD пристанища събиране, и NetBSD пакети колекция.

The OpenPKG проект прави източника и двоичен RPMs на Баш-4.0 на разположение за различни Unix и Linux системи, като част от най-новите си текущата версия.

Актуални версии на Mac OS X (датираща от Jaguar / Mac OS X 10.2) кораб с Баш като / хамбар / SH. Има и прекомпилирани OS X пакети от Баш-4.0 и Баш-4.1 за Intel, така и НПК на разположение от много уеб сайтове. Един такъв пакет е HMUG . Bash за Дарвин(на база за MacOS X) е достъпно от Fink (включително стари версии), DarwinPorts или MacPorts .

Solaris 2.x и Solaris 7/8/9/10 потребителите могат да получат предварително компилиран версия на Баш-4.1 от Sunfreeware сайт или отOpenCSW . Нд кораби Баш-2.03 с Solaris 8 дистрибуции, кораби Баш-2.05, като поддържа част от Solaris 9 и кораби Баш-3.0 като поддържаната страна на Solaris 10 (директно на Solaris 10 CD). Версията на Solaris 11, разпределени както OpenSolaris включва Баш-4.1 като от 22 декември 2010 година. AIX потребителите могат да получат прекомпилирани версии на Баш-4.1 и по-възрастните записа за различни версии на AIX от Groupe Bull и източници и изпълними файлове на настоящите записа за различни пресата AIX отperzl.org . IBM прави Баш-3.2 на разположение за AIX 5L като част от инструментариума за AIX [GNU /] Linux приложения . Те използват RPM формат, можете да получите RPM за AIX от там, също. Пери Смит разпределя Баш-4.0 в "installp" на IBM формат отConsulting AIX . SGI потребителите могат да получат инсталационно версия на Баш-2.05b от Freeware SGI страница. HP-UX потребителите могат да получат Баш-4.1 двоични файлове и изходния код на софтуера Пренасянето и Center Архив за HP-UX .(Настоящата версия считано от тази дата е Баш-4.1.7 ). Това е още по достъпно на Minix . Ако използвате Windows, аз препоръчваме да използвате Cygwin , които в момента кораб Баш-3.2.51 , или MinGW , който в момента има Bash-3.1.17 като част от своята база MSYS система.

Други източници

Списък на често задавани въпроси, с отговори.

Дискусията списък bug-bash@gnu.org често съдържа информация за нови пристанища на Bash, или дискусии на нови функции или промени в поведението, които хората биха искали. На пощенския списък е мястото, където бъгове в Баш да се отчитат и поправки са публикувани. Този пощенски списък е налична като дискусионна група Usenet, gnu.bash.bug .

Архив на бъг-Баш запознанства от декември 1999 г. са на разположение от mail.gnu.org . Google Групи разполага с архив на gnu.bash.bug.

Общи въпроси за Баш и черупки програмиране следва да бъде изпратена на help-bash@gnu.org пощенския списък. Неговите архиви са достъпни и от mail.gnu.org .

Някои файлове от настоящото разпределение може да бъде от полза.

 • README : досие, съдържащо описание Bash
 • NEWS : файл троснато списък на забележителни промени между настоящите и предходните версии
 • ПРОМЕНИ : цял Баш история на промените
 • INSTALL : инструкции за инсталиране
 • БЕЛЕЖКИ : Платформа-специфичната конфигурация и работа бележки
 • COMPAT : проблеми със съвместимостта между bash4 и предишни версии
 • POSIX : това, което се променя, когато партито е в режим на POSIX?

Ето няколко от документите, аз съм писал на Bash.Съобщения за грешки
Съобщения за грешки за Баш трябва да бъдат изпратени на bug-bash@gnu.org използвате грешки използвайте програма, която е изградена и монтирана в същото време като Баш.

Дискусията списък bug-bash@gnu.org често съдържа информация за нови пристанища на Bash, или дискусии на нови функции или промени в поведението, които хората биха искали. Този пощенски списък е налична като дискусионна група Usenet, gnu.bash.bug .Можете да се абонирате за пощенския списък на lists.gnu.org .

Когато изпратите доклад за грешка, моля използвайте грешки използвайте програма, която е построена по същото време като Баш.Ако Баш не успее да се изгради, опитайте сграда грешки използвайте директно с грим грешки използвайте. Ако не можете да построите грешки използвайте, моля, изпратете писмо до bug-bash@gnu.org със следната информация:


 • Номерът на версията и състоянието освобождаването на Bash (например, 2.05 освобождаване)
 • Машината и OS, че тя работи на (можете да изпълнявате bashversion-л от Баш изгради директория или погледнете файла на `. Изкуствени" в тази директория за тази информация)
 • Списък на образуването знамена или от съдържанието на `config.h", ако е необходимо
 • Описание на бъг
 • Рецепта за пресъздаване на бъг надеждно
 • A Фикс за бъг, ако имате такъв!

В грешки използвайте програма включва голяма част от това автоматично.

Ако искате да се свържете с Баш подържат директно, изпрати писмо до bash-maintainers@gnu.org .

Отговорник

Аз съм текущата поддръжка Bash, и може да се стигне както bash-maintainers@gnu.org . Моля, изпратете допълнения и корекции към тази страница на chet.ramey case.edu @ .

Like Us On FB

Ajoft Technologies

We are enterprise level product and applications development company specializing in developing high end scalable software and smart phone products and advanced applications.
Live Help